nuffnang

Tuesday, 4 June 2013

Cuti Sekolah...................

Dah lama tak menghup date dalam blog ni...sebenarnya sibuk pun yer..kat ofis sibuk..kat umah tak boleh sangat nak buka laptop..dan blog ni stil unavailable via mobile...so memang berhabuk la yer...

Kenapa kat umah tak boleh nak bukak lappy..sebab my bam bam suka nak menekan nekan bila aku bukak..dari pada dok berebut ngan dia..(menyebabkan aku naik hangin) lebih baik ler tak bukak....alasan orang malas kan..so this semester memang kurang study and join i-class...tak tahu ape nak jadi lah semester ni......kene kerja keras nak exam ni..nasib baik..(selalu ade buah nasib baik kan)...sem ni banyak online test dan hands on time kelas..maknanya kurang quiz n test time g kelas..hans on pun online..tanpa due date....bukan tak de langsung..tapi tak rigid sangat........nama pun flexible learning kan....

Oklah...sekarang tengah cuti sekolah..datang keje pun senang hati..sebab..
i) tak perlu nak terkocoh kocoh nak gosok baju sekolah dan angkut beg banyak banyak dalam beg setiap pagi.....

ii) Yang paling best...tak perlu nak kuar awal..kuar umah pukul 7.30 pagi pun bleh lagi nyanyi nyanyi bawak kete relax relax..hantar debam bam......kalau tak..nak masuk susur ke Putrajaya dar exit tol Putrajaya tu agak bercinta jugak la....

Cuti sekolah kali ni cuba buat benda yang baru...cuba tinggalkan anak-anak yang dah besar tu kat rumah....
sebenarnya masa mula mula cuti sekolah hari tu..ari Jumaat tu cuti Wesak..then hari Isnin ayah dia orang a.k.a en. somi cuti..selalsa hantar dia orang ke taska macam biasa....sampai la Khamis...pastu tengok cam kesian plak..dok kat taska tu terkurung jer kat dalam taska tu....so Jumaat tu..dia orang mintak izin nak duduk rumah..lepas pikir punye pikir....bincang ngan en. somi....ok lah cuba dulu Jumaat lepas..tengah hari tu balik jenguk....Alhamdullilah ok jer......ade syarat syarat nyer kalau nak duduk rumah time cuti sekolah....

i) Kemas rumah.......
ii) Mandi sekejap...jangan main sabun..tak bleh main air..tak bleh mandi sama-sama
iii) Sembahyang zohor dan asar
iv) Jangan main yang pelik-pelik...ape yang pelik??? Pernah Lotion Felinna aku yang mahal tu (mahal la sebab aku ni kan jenis berkira nak beli benda mcm tu)..dia orang guna wat lap cermin tingkap!!! punye la hangin....bantai kat tangan ngan rotan sorang sedebushhhh..lagi..dia orang pernah main lotion kaki (Food's Skin Care ) aku punyer..sampai abis..atur kat dalam cawan kecik-kecik yang dapat hadiah kaween tu.....
v) Jangan kuar rumah..buka pintu..tapi kunci grill
vi) Jangan ajak kawan masuk rumah...kan sekarang ni musim cuti sekolah..jiran dua dua belah mak dia orang suri rumah..so anak sentiasa ade kat umah la...

Banyak kan syarat.....nak sangat dok rumah..kene ikut..alhamdullilah...time zohor..balik jugak jenguk senyap-senyap...sembahyang jugak...aku cakap macam ni jer kat dia orang..tiru ayat Wardina kalau tak silap.."memang ummi tak de kat umah...ummi tak nampak ape yang Abang Thaqif ngan Abang Akil buat..tapi Allah sentiasa nampak ape yang kita buat....Allah tahu tipu ummi ke tak..."

Esok nak cuti...plan nye nak bawak dia orang tengok wayang..semalam en. somi cuti...temankan dia orang...

Bestnya kalau full time mom kan.....

Target 5 tahun lagi nak jadi WAHM..........







LuV...........................................

No comments:

Post a Comment

pendapat pembaca yang bijak