nuffnang

Thursday, 31 January 2013

7 Hari Di Hospital Part II

Okey...sambung cerita sebelum bam bam kuar...hehehehehhehe

Lepas dapat katil...naik ler kat atas..time tu plak la eGL tak bleh pakai pulak.....terpaksa la masuk jer wad yang ade kosong.....masa naik ke wad tu...yang kosong pun wad kelas 3..sebelum ni aku beranak sume dok kelas 3 jer...sebab dia macam ade privacy jugak..4 katil 1 ruang..4 katil 1 tandas..sape sape yang pernah pegi Hospital Putrajaya...macam tu la..cuma bezanya putrajaya setiap 4 katil ade pintu....

Tapi sekarang berbeza SANGATTTT!!!!!

Katil wad kelas ke-3...ade tujuh katil....yang dulunyer ade empat katil jer.....dia tambah lagi tiga katil..memang sempit sangat dan tak selesa.....dah la sakit kan..mesti lah nak selesa sikit....

Petang tu lepas dapat katil..doktor datang ronda ngan doktor pakar...lepas cek semua...dia cakap lepas subuh esoknyer (31 Januari 2012) nak induce...dalam hati berdoa..mintak-mintak la amalm ni sakit dan beranak...macam aku beranakkan Akil dulu.......katil sempit sangat...kalau time ade pelawat..memang rasa tak selesa sangat.....sebelah kiri dah selamat bersalin..anaknyer kuning....sebelah kanan..air ketuban bocor...induce jugak nak kaeluarkan baby.....


Malam tu aku g tanya balik kat kaunter...tak der ke katil wad kelas 2 yang kosong..kalau ikutkan GL aku kuli yang kerdil ni layak wad kelas 2 kan...lepas 'bertanya khabar' dan menerangkan yang sepatutnya..akhirnya dapat pindah katil ke kelas 2 (sebenarnya banyak katil kosong kelas 2...tapi macam-macam alasan....)
Akhirnya tidur sorang-sorang jer dalam bilik yang ade empat katil tu.......


Pagi sesubuh sep'i....31 Januari 2012......

Nurse kejutkan....test tekanan darah semua...pastu..disuruh beratur ke bilik prosedur...
Ramai rupanya...ade la dalam sepuluh orang..ade yang nak dimasukkan kali pertama..ade yang kali kedua dan ketiga...cek jalan la....macam-macam..ni lah part yang seram sejuk......yang ni yang paling aku malas sekali nak hadapi....

Cek jalan..1cm jer...pastu dia masukkan ubat..tidak dibenarkan bangun sehingga 1 jam..selepas 1 jam baru bleh bangun.....En. somi datang bawak sarapan..(pagi bleh masuk sampai pukul 7.30a.m)..biasanya en. somi ni kalau aku masuk wad nak bersalin..dia akan tidur dalam kete jer..standby..kesian jugak..tapi tak larat suruh balik..tak nak balik..cuma kali ni suruh dia balik uruskan anak nak sekolah...sian budak-budak tu kat umah...walau pun mak mertua suami isteri ade kat umah..tapi tak best sebab macam kesian ummi ngan ayah dia tak uruskan sendiri......
Pastu satu hari berlalu dengan perasaan penuh harapan dan debaran......................
Pukul 4 petang...doktor suruh masuk dalam bilik prosedur lagi...nak cek jalan..tapi sangat mengecewakan dan mendebarkan..masih lagi 1cm......
Doktor cakap may be malam ni masukkan dos kedua...sangat menakutkan....sebab tak pernah jadi macam ni...anak sulung pun induce..tapi sekali masuk ubat..jalan dah buka terus..kali ni lain macam  pulak....alahai...hanya Allah sajer yang tahu perasaan ini..huwarghhhhhhhhhhh
Berdoa tu tak payah cakap ler...minyak selusuh ker..air selusuh ke..dah minum dah.....setiap kali lepas sembahyang..memang takk henti doa.....tengah hari dating ngan en. somi jer lah...petang en. somi datang..dating sampai kene halau.......itu jer lah kejenya...........

Pukul 8.00 malam......
Beratur lagi kat depan bilik prosedur........................
Cek jalan..seluk..masih lagi 1cm.....masuk ubat dos kedua...baring sampai pagi...doktor cakap subuh esok cek jalan lagi.......................nak tidur pun tak lena......contraction ade...tidur kat hospital ape lah sangat nak lena..sekejap datang cek tekanan darah...sekejap datang cek CTG baby..........
Tidur dengan penuh harapan...malam tu dah ade penghuni...tapi semua yang naik dari bilik bersalin...dah riuh dengan suara baby.........


LuV.........................

No comments:

Post a Comment

pendapat pembaca yang bijak