nuffnang

Thursday, 5 January 2012

Dugaan..........................

Orang kata Allah takkan duga kita kalau kita tak mampu nak hadapinya kan...so kalau kita kene duga tu maknanya Allah tahu yang kita mampu hadapinya lah...kesimpulan yang senang lah.....

Ala...bukan nya dugaan besar mana pun...aku rasa tu sikit jer Allah nak bagi.....apa pun syukur sume nya berakhir ngan baik.....

Semalam first day exam..first paper untuk final this semester la.....paper start kul 2.15...tapi aku dah plan dah  nak g awal sikit...kot ler jalan jem ke ape ker...sebab tengah hari ni payah sket nak agak....plak nak sembahyang sebelum masuk exam...sah-sah surau kat DRMM tu penuh yang amat..lagi pun first day..

Pagi tu lepas hantar Akil masuk tadika..alhamdullilah..dia tak nangis pun...cuma muka cuak sikit la..sebab tadika 5 tahun ngan tadika 6 tahun registration day x sama...muka cuak tengok ramai yang nangis...hehehehhehe...nasib baik dia tak terjangkit.........en. somi memang cuti....cuti anak masuk sekolah...tapi yang kelakarnya masa nak g hantar dia..dia tengok abang dia tak pakai baju sekolah..pakai baju biasa..masa mula-mula tu excited..dah nak sampai kat sekolah..dia mula lah cakap macam-macam..then en. somi pujuk dia..kita g ronda-ronda dulu..pastu baru g sekolah..erm..pusing lah dulu....pastu dah sampai sekolah dekat kul 8....dah daftar sume...dia masuk....alhamdullilah..ok..tak nangis..agak ramai jugak yang nangis..may be yang jenis mak tak kerja dan x biasa berpisah ngan mak ayah..macam Akil ni dah biasa dok taska..so tak de masalah....
Ok settle bab anak sekolah.....


Balik umah...study sikit-sikit last minute punye study..last minute ni tak leh nak fokus sangat..setakat belek-belek macam tu je lah....dalam kul 11.30 macam tu siap-siap..en. somi lak ada hal lain...memandangkan kete kecik aku tu tak de seat belt kat belakang....en. somi bawak la keta kecik tu g kat pusat service Perodua..kalau tak nanti kene saman kalau ade road block..so aku akan bawak kete en. somi la arini...ok lah..tak kisah la....

Kul 12 bertolak dari umah..en. somi pesan dan bagi duit suruh isi minyak kete dia...nak senang malas nak serabut..masuk ELITE terus dari umah...kuar kat tol Batu Tiga....terus masuk Petronas....tengah isi minyak..tetiba tak bergerak plak flow minyak tu masuk dlm tank...aku pun mula-mula ingat kan kenape plak..terus tanya Bangla tu....rupanya minyak abis kat petrol pump tu...sume kete lain pun cashier buat announcement suruh amik balik balance.....adoiiiiiiiiiii...menyesal lak masuk petronas ni..sempat masuk rm8.73 jer....amik jer balance..aku kuar masuk Esso...masuk Esso isi balik minyak..................alhamdullilah ok....

Then teruskan perjalanan ke Seksyen 7....masa lalu depan CSR Sugar punye kilang tu..tetiba lak..kete macam berat semacam..dah letak kat D tapi menderum jer..tekan minyak bagi rapat ke lantai kete pun naik  20km/j jer..terus call en. somi..dia suruh berenti jer kat tepi jalan..dan tekan lampu emergency..so lepak lah aku kat tepi jalan tu...tunggu en. somi datang...nasib baik gerak awal...dalam setengah jam gak baru en. somi sampai.....dia sampai jer terus tukar kete..dan aku meneruskan perjalanan.....dalam hati dah gelabah dah...maklum la..masa tu dah kul 1 lebih..dah la kete kat Federal tu banyak....en. somi cakap g jer..biar dia settle problem kete dia...

Sampai kat gate nak masuk dewan..mak ai..ari ni first day sekolah..berserabut ngan kete mak bapak amik anak sekolah...DRMM bertentangan ngan sekolah menengah Sek. 7.....punya lah jem kat situ plak.......doa jer bagi sempat................alhamdullilah sempat lah sume nyer.....parking memang full kat padang tu..dah agak dah kalau lambat..tapi sebab kete kecik aku ni...tak de masalah sangat nak menyelit....boleh la selit sikit-sikit..tapi parking kat sini lagi hazab dari parking kat padang E7....


Alhamdullilah dah lepas 1 paper..ari sabtu ni next paper...aku ingat nak g lagi awal...bleh lepak dengan tenang sebelum masuk exam..lagi pun Sabtu..kot orang ramai nak g sale kat Jakel tu..Ariani pun dekat situ......


LoVe...........................


No comments:

Post a Comment

pendapat pembaca yang bijak