nuffnang

Wednesday, 28 December 2011

Sunat a.k.a Khatan

Ini adalah back dated n3.

17 Dis 2011.

Hari ni aku ade kelas ganti kat Puncak Alam...kebetulan en. somi pulak Pak Lang dia mintak tolong...buat kerja paip kat rumah kawan dia..sebenarnya ni kerja part time en. somi kalau cuti..kalau ade request dari Pak Lang dia..dia kan buat lah..selalunya request dari Pak Lang ni kalau regular customer atau pun kawan-kawan dia yang dah biasa ngan dia...kerja-kerja plumbing dan wiring ni..akan diajak la en. somi untuk settlekan..tolong..tapi bergaji...tolong jadi pekerja dia lah...

Disebabkan kelas ganti aku tu..a.k.a common test ...so aku dah cakap awal-awal ngan en. somi yang aku x nak diganggu..so dia bawak lah budak-budak tu ke rumah Pak Lang dia....

Sejak minggu lepas Thaqif ni macam ada masalah sikit bila nak terkucil...dia cakap sakit time nak terkucil..last week..dah bawak ke klinik dan doktor bagi antibiotik dan ubat tahan sakit..doktor cakap dia punye kemaluan tu..kulupnyer sempit..(bukan aku nak mencarut..tapi memang doktor explain macam tu)..bila ade jangkitan kuman..dia jadi lagi membengkak dan menyebabkan saluran kencing tu macam tersumbat......lepas abis antibiotik tu dah ok dah.....


sehingga lah minggu ni jadi balik..dalam ari khamis macam tu.........en. somi cakap balik dari umah Pak Lang dalam kul 3 macam tu dia bawak sekali lagi Thaqif ke klinik..nasib baik dapat jumpe doktor laki...klinik tu doktornya suami isteri..kalau dalam kul 3 macam tu selalunya suami dia yang jaga...bila doktor check...rupanya dia punye muncung nak keluar air kencing tu dah bengkak dan tertutup...doktor cadangkan supaya sunat..emergency sunat...malam ni kul 7.30 doktor suruh datang balik untuk sunat....

Aku sampai umah dari Puncak Alam dalam kul 6.30..terkejut bila en. somi bagi tau yang Thaqif kene sunat..emergency..dah tak de cara lain dah dokotr cakap...kalau bukan Islam..doktor cadang kan supaya buat minor operation kat hujung tu..tapi memandangkan budak Islam..baik sunat terus lah......

So malam tu kami terus lah bawak dia nak disunatkan...disebabkan dia dah menahan sakit untuk buang air kecik ni dari pagi tadi..doktor pegang jer dia punye bird..terus meraung dan meronta-ronta...punya susah..doktor nak inject bius pun susah....


Nak inject bius pun kene pegang lima orang termasuk la aku ngan en. somi....dia punya bird tu dah bengkak kot..tu yang dia takut sangat.....nak siapkan proses sunat tu..amik masa dalam setengah jam jer..tapi disebabkan nak pegang dia yang dah macam histeria.....meraung satu klinik dengar..macam 5 jam aku rasa......kalau la kat luar tu ade budak beratur nak sunat confirm tak jadi sunat malam tu kalau dengar Thaqif punyer raungan dan jeritan..abis muka aku ngan en. somi kene tampar lah..cakar lah..sampaikan janggut en. somi putus..dia tarik ke ape kami pun tak perasan..bila dah siap baru rasa......

Aku sebenarnya bab anak sakit ni..tak tahan nak tengok..tambah pulak aku pegang dia tang perut..memang nampak ape yang doktor buat...dia gunting Thaqif punye bird..pastu letak macam plastik....klau ikutkan hati aku yang nak nangis dulu kalau tengok Thaqif nangis..tapi en. somi dah cakap awal-awal..jangan nak nangis depan anak..lagi lah dia tak de semangat..tengok ummi dia nangis..so tahan je lah..walau pun dalam hati sebak...sedey sangat tengok anak sakit.....

Dalam kul 8.30 macam tu..lepas dah siap cuci sume..bawak balik la Thaqif..bermula lah pantang untuk Thaqif dan bermula lah dia dilayan macam raja oleh ayahnya..a.k.a en. somi..ummi dia...x payah nak cakap ape..penat yang amat..tak terkata penantnya..sebab drive dari Puncak Alam ke rumah..amik masa 1 jam..dalam keadaan hujan..balik jer terus bersiap nak settle kan pesakit tu...tapi alhamdullilah...dah settle...




LoVe...............


No comments:

Post a Comment

pendapat pembaca yang bijak