nuffnang

Sunday, 24 July 2011

Out Station Part II

Kali ni nak citer kisah di sebalik persiapan en. somi nak g Indonesia kali ni......mula-mula macam biasa lah..pasaport idup lagi....bawak passport .....pastu g JPJ..amik lesen antarabangsa....ok lagi..1 hari bleh siap...then nak buat visa untuk permit nak masuk Indonesia...masa mula-mula tu dah reject....imigresen kata nama dia black list...sebab loan PTPTN.....eh..seingat aku ler...nama en. somi ni tak tersenarai sebagai peminjam PTPTN...sebab dah pernah cek...nama dia xde dalam senarai peminjam...walhal dia kata dulu amik gak loan tu...so en. somi pon bergegas ler ke pejabat PTPTN...pegi sana cek sume..memang nama tak tersenarai sebagai nama peminjam...dah balik pergi kedutaan balik..pastu pegi imigresen balik....tak boleh jugak...black list jugak nama...then dia orang surh pegi Jabatan Insolvensi pulak.....kot-kot ler sebab bankrup.......bankrup?...ape lah sangat hutang yang en.somi tu buat..selain hutang rumah yang beli atas nama dia dan kete tu...satu jer jadi penjamin untuk rumah yang kita orang duduk skarang.....mane ade hutang lain...mane lah mampu nak buat hutang berjuta-juta...tak kan lah tetiba diisytihar muflis tak pernah dapat satu surat dari Jabatan Insolvensi pon..........so en.somi kata tak payah nak pikir panjang....dah dia orang kata nama bankrup...nak kene jelaskan kat ketua eksekutif lah..nak confirm kan yang tak bleh pegi Indon ni...so admin kat tempat keje dia pon dah book tiket atas nama orang lain sebab dia dah banyak masalah.......masalah nye bos dia cakap..setting barang yang nak bawak dan keje kat sana hanya en. somi jer yang tahu...yang orang nak ganti tu tak tahu la pulak..sebab last minute................................

So en. somi pon pegi lah kat Jabatan Insolvensi tu...pegi lah cek....tak de la pulak nama dia dalam senarai nama orang-orang yang diisyhtihar muflis dan bakrup...dah...en. somi pon mula lah pening...apa yang kene ntah ler kedutaan ngan imigresen ni.......
so en. somi pegi lah lagi sekali kat kedutaan Indonesia tu........rupa-rupanya...............................
                                                             **
                                                             **
                                                             **

nama en. somi antara orang-orang dikehendaki dan disenarai hitamkan dari memasuki INDONESIA!........perghhhhhhhhhhhhhhh gila ke ape.....jejak kaki pon tak pernah..macam mane pulak bleh kata nama pengganas yang dikehendaki oleh pihak keselamatan Indonesia......so pihak tempat kerje en. somi pon berunding ler.....dia orang kata boleh nak bagi masuk....tapi kalau kene tangkap tak jamin ler.....so pihak pengurusan tempat keje dia pon hantar details pasal en. somi.....setelah di siasat balik..hanya nama jer sama...nama bapak tak sama pon...punya lah..b**** kedutaan teeeeettttttttttt ni..takkan lah benda ni tak siasat betul-betul...senang=senang jer cakap orang ni pengganas....setelah disiasat ok...so buat ler permohonan kali kedua..........setelah diproses...pegi kat kedutaan tu dia cakap..."permohonan anda dikabulkan'...suka suki jer ko...dulu cakap pengganas lah....dah settle hal tu baru lah dia keluarkan visa untuk masuk negara dia....kalau kita nak masuk negara dia bukan main susah lagi..kalau rakyat dia..berduyun-duyun masuk senang jer...geram betul...sian en. somi balik keje pen ing tiap-tiap hari semata-mata salah orang...bleh pulak salah orang........................

Hari ni dah masuk tiga hari en. somi kat sana...dia cakap tak lalu nak makan kat sana...biasa lah ..en. somi ni jenis susah nak try makanan baru...makanan yang tak biasa dia makan ler maksud aku...malam ni dia cakap dah muak nak makan makanan Indonesia.....macam mane kami contact?................................

Sesampai jer kat sana en. somi beli simkad Indon dan call aku kat sini...kawan-kawan dia yang pernah ke sana cakap lagi murang berbanding roaming....memang betul pon...satu sms hanya lah dua puluh sen...kalau bercakap tiga minit dalam dua hengget jer...kalau roaming lagi mahal...masa en. somi ke Taiwan dua tahun lepas...satu sms sembilan puluh sen...nak sms pon pikir betul-betul nak cakap ape...bukan berkira..tapi mahal......sekarang sebab murah..tak terasa sangat ler en. somi dok jauh...sebab dia akan mesej setiap hari dan call tetiap malam dan pagi......ok lah..lagi pon bini dia ni jenis susah nak tido sorang-sorang...gedik ker..tak lah...tak biasa tido tak de orang sebelah...so nak bagi senang tido...buat ler keje banyak sikit dan kurang kan tido siang...tido siang?tido siang tak de lah...cuma pagi sambung tido balik lepas sembahyang subuh jer....buat keje berat tak de lah...sebab pregnant kali ni asyik cepat letih jer...may be faktor usia dan kegemukan...badan cepat penat.............................



LoVe.......................

No comments:

Post a Comment

pendapat pembaca yang bijak