nuffnang

Monday, 25 July 2011

Setelah Empat Hari

Setelah empat hari en. somi outstation....sikit-sikit dah ok sebenarnya...mula-mula tak rasa sangat sebab hari pertama tu aku amik cuti...lepas jer ayah dah amik beratur nak masuk tu kami dah blah....aku yang blah dengan linangan air mata membuatkan en. somi menggelabah nak lepaskan...ehhehehehhe..jangan risau lah abang...ayang ni memang macam ni...hati cepat tersentuh...tambah pulak kalau abang pesan macam-macam....hati ini terlalu rapuh..cewaaaaaahhhhhhhhhhh...memang sedih pon...masa en. somi dokong Akil dan cium puas-puas...pastu dokong Thaqif dan cium puas-puas...dah lah si Akil tu siap buat lawak..."ayah tak larat ker nak dokong ummi?"..  memang la Akil oiiiii..kalau ayah dokong ummi kene panggil ambulans time tu jugak....berat satu tan ni mane lah ayah larat nak dokong......lepas salam-salam sume...aku pon ajak ler anak-anak balik...berkejar balik umah...mandikan dia orang dan siapkan dia orang pegi sekolah...dah siap pesan kat Thaqif..nanti mintak maaf ngan cikgu sebab masuk sekolah lambat..datang sekolah kul 8 lebih..biasanya dia start Iqra' kul 7.30..pastu hantar Akil pulak..Akil ok jer....macam biasa..........................

Itu citer empat hari lalu....hari ni hari pertama tanpa en. somi dan adik..kebetulan adik aku yang dok ngan pon balik kampung sebab ada hal yang nak kene settle.....so memang hanya kami bertiga jer la sekarang......                       

Masa hari pertama dan kedua ok jer lah sebab cuti...untuk membuatkan aku senang nak tido malam...bawak budak-budak jalan-jalan..so badan akan letih..pastu tgk tv sampai lewat..budak-budak pon tido x bangun-bangun dan yang paling penting ummi dia pon bleh tido.....aku sebenarnya susah nak tido kalau xde en. somi...


Hari ni dah start keje dan sekolah...so masa pagi-pagi nak bangun punye lah susah sebab malam nya susah nak tido dan terjaga dalam kul 3 pagi..pastu susah nak lelap balik.........nak mesej kat en. somi sian pulak..dia cakap penat...sebab makan tak berapa nak lalu...paham sangat dia...jenis makan benda yang biasa dia makan jer......so pejam jer lah mata..tengok-tengok jam dah berbunyi.....bangun mandi sume..kejutkan Thaqif..alhamdullilah dia senang bangun pagi.....mandi sume..ok jer lah...lepas siap iron baju sekolah dia kejutkan pulak si Akil ni...susah pulak dia nak bangun...kene main tarik tali pulak...dari bilik tido nak masuk bilik air dah amik masa sepuluh minit..nak kene mandikan pulak..gosok gigi sume nak kene aku yang buat.......sebenarnya selama ni en. somi yang uruskan anak-anak...aku hanya lah iron baju dan uruskan makan....so bila en. somi xde...alahai...susah nya.................................................



tapi buat masa sekarang aku nak bagi empat bintang kat Thaqif sebagai anak sulung...bukan lah berniat dan bermaksud nak puji anak sendiri lebih-lebih....pagi-pagi lepas dah siap pakai baju dia tolong kejutkan si Akil..walau pun Akil tak bangun..tapi adalah nampak usaha dia nak tolong ummi dia..bila dah siap pakai baju sume..dia bawak turun beg sekolah tanpa disuruh..selalunya puas ayah dia membebel baru dia bawak turun..dia akan suruh ayah dia amik...pastu tolong bukak gril pintu..then tolong bukak pagar sekali...lepas sume dah masuk kete..dia tolong kuncikan pagar sekali...memang aku rasa ringan sikit...petang-petang tolong ummi buang sampah..yang selalu dilakukan oleh ayah..bukan jauh sangat pon..kat pagar umah jer..tapi ummi rasa lega sebab Abang Thaqif ada hati nak tolong ummi......mungkin anak sulung memang bertanggungjawab kot......walau pun kecik..dia semacam tahu tanggung jawab dia....



Sebentar tadi en. somi call...cakap nganAbang Thaqif....dia citer sume yg dia tolong....pastu siap cakap kat en. somi..bangun tido esok lagi empat hari nak g amik ayah......................waaaaaaaaaaaaaaa................ummi sedey dengar Abang Thaqif akap macam tu...bila en. somi suruh pass kat aku..."kirim salam kat ayah...".itu jer la yang aku mampu.....mintak maaf la abang....ayang tak leh nak cakap...nanti air mata meleleh....sangat sedey...hanya boleh text jer.......



LoVe..........................

No comments:

Post a Comment

pendapat pembaca yang bijak