nuffnang

Friday, 5 April 2013

Adenovirus Pneumonia.......................



salam pagi Jumaat merangkap tengah hari suda..................


Hari ni nak citer satu kisah sedey...
Tengok tajuk macam saintifik sangat kan...ni entry khas buat kawan aku yang sangat tabah dan cekal hati..menemani anak dia dalam hospital dan untuk anak dia yang sangat kuat semangat melawan sakit ....

Sekarang ni..semasa entry ini ditulis..si baby comel WILDA UMAIRA masih lagi di Pediatrric Intensive Care Unit (PICU) Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM)....

Si kecil Wilda ni sedang menderita sakit yang di tajuk di atas......

Ummi si Wilda ni sama unit ngan aku....sudah kaween selama lapan tahun..dan alhamdullilah tahun lepas dikurniakan baby comel Wilda Umaira ni......so boleh bayangkan macam mane aku yang baru kenal dia ni pun sangat sedih dengan situasi sekarang.......(kawan 'projek' kat ofis....kami kongsi kisah suka duka mendapatkan hasil yang meriah untuk anak kami)

Mula-mula dia demam panas dan batuk batuk....tapi batuknyer tu berterusan.......

ni ade sedikit info pasal virus yang menyerang dia

What is viral pneumonia?
A person with viral pneumonia has inflammation of the lung, caused by a viral infection. The inflammation can block the flow of oxygen from the lung into the bloodstream. About 90 percent of the cases of pneumonia in children are caused by viral pneumonia. Most cases of viral pneumonia resolve within 2 weeks. 

What are the symptoms of viral pneumonia?
Common symptoms of viral pneumonia include a coughsinus congestionsore throatfever, muscles aches, joint painsfatigue, and headache. Symptoms of worsening viral pneumonia may include, wheezingdifficulty breathing, or a rapid breathing rate.

How does the doctor treat viral pneumonia?
General treatment for viral pneumonia includes, rest, plenty of liquids, andacetaminophen or nonsteroidal anti-inflammatory medications for pain and fever. Additional treatment may include an inhaled bronchodilator medicine. The treatment of severe viral pneumonia may include antiviral medication and oxygen therapy.





Buat masa sekarang.. (setakat yang diupdate oleh sahabt ku ni pagi tadi kandungan oksigen di dalam badan Wilda 66%..alhamdullilah..bertambah baik banyak berbanding masa aku g melawat 2 hari lepas hanyalah 32%...(normal 100%) sebenarnya...kawan aku ni baru perasan yang keadaan anak dia ni..sangat positif bila dio redha dan sangat positif bila berdamping dengan baby dia...macam aura ibu tu yang banyak memberi kesan possitif kat si kecil comel ni....so sekarang ni semangat si ibu sangat penting untuk membantu si kecil ni......mula mula kawan aku ni tak perasan sangat..dan dia semestinya sangat sedih sewaktu mula mula anak  dia dimasukkan NICU (Sunway Medical Centre)..cerita kisah si Wilda dan sakitnye ni panjang..dan aku tak berminat nak huraikan satu persatu di sini...cuma macam mane semangat si ibu sangat  sangattttt la mempengaruhi kesihatan dan semangat si anak...mungkin sebab bonding atau ikatan kasih sayang ibu yang ikhlas dari hati..walau pun si baby comel ini ditidurkan dengan sedikit campurang morfin dan bahan kimia lain..tapi tengok di mesin..seetiap kali ibunya ade di sisi atau meninggalkan dia sekejap...besar sangat perubahan.......

Dan aku sangat tabikkkkk kawan aku ni...sangat la tabah dan kental.....





Ini adalah Si Wilda Umaira ....sweeett sgt







Keadaan Wilda Umaira semasa di NICU SMC....

Sewaktu dipindahkan dari Hospital Serdang ke SMC

Keadaan Wilda Umaira sekarang...PICU PPUM




Dari FB abah Wilda.......





LuV.....................................



Update :

Al-fatihah..baby Wilda Umaira Binti Kamarul Ariffin telah kembali ke rahmayullah pada pukul 5.22 pagi tadi...
.(22 April 2013)



Innnalilah hi wainna ilaihiraji'unnn

4 comments:

  1. Salam, sy pun nak share psl baby Wilda ni..sy mintak izin link 2-3 keping gamba dari blog u ni ya. tq

    ReplyDelete
  2. sedih la...baru tahu kan..sorry

    ReplyDelete
  3. sedih memang sedih..tapi alhamdullilah..ummi Wilda sangat tabah...

    ReplyDelete
  4. JayFarhana : Jika untuk kebaikan dan untuk manfaat..sila kan

    ReplyDelete

pendapat pembaca yang bijak