nuffnang

Friday, 22 March 2013

7 Hari di Hospital~~~Finally

Lama betul nak sambung kan....bukan tak de masa..masa ada..tak de kesempatan nak menghupdate..........

1hb Feb 2012...

Pteang tu dah mula rasa sakit sikit-sikit...bawak ke malam..malam tu en. somi balik pun macam biasa lepas sembahyang maghrib....

Dalam kul 10 malam dah rasa tak selesa dan ade kuar darah campur lendir sikit-sikit.....

Pukul 11 lebih dah tak boleh nak tido...mengiring sakit..duduk sakit..bangun sakit..berjalan pun sakit.....pegi kat kaunter cakap ngan nurse yang kat situ...sakit lain macam ni...mintak check kan jalan.....

Nurse datang..dia cakap tak payah masuk bilik prosedur la...terus check kat atas katil jer...tutup tirai sume..check je kat situ..dia cakap dah 4cm...alamak..yeke..nape tak rasa sakit macam dulu.....lain kan setiap anak ni...

Nurse cakap boleh bersiap turun ke Labour room..lagi pun nama aku doktor pakar dah booking kat LB sejak Rabu...pastu dia suruh bawak barang baby yang mane patut...then dia masukkan ubat untuk membuang yang mane patut...lepas siap sume...slurrrpppppppppp susu sekotak..then amik kurma tiga biji kunyah..nurse cakap makan terus la...jangan bawak turun nanti tak bleh bawak masuk...so letak je lah dalam mulut...tak kunyah abis...terus call en. somi...dia cakap baru nak masuk tido lepas settle anak-anak dan mak ayah dia....(mak ayah mertua kat umah hampir seminggu..uruskan budak-budak sekolah)

Then terus masuk LB.....

Baring jer atas katil...dah tak rasa sakit..cuma nak terkencing jer lebih....lepas tu doktor datang kosong kan punci kencing..dia cakap lepas ni kalau nak terkencing..kencing jer masa tu tengok jam dah dekat pukul 2 pagi...en. somi datang dekat pukul 1 pagi.....dia pun nampak macam dah mengantuk sangat......sampai tersengguk sengguk dok urut aku....dalam pukul 3 lebih nurse masuk tanya..sakit ke tak..aku cakap tak sakit pun...contraction pun tak de dah...nurse tu cakap..susah ni kalau tak sakit....

Dalam pukul 4 lebih nurse masuk then dia cakap doktor request induce drip...pulak....then dia pasangkan drip 1  kat tangaan..mak aii..yang ni memang cepat ler....

10  minit pasang dah rasa contraction sakit sangat.....cakap ngan en. somi..sakit sangat ni..rasa nak lari balik umah jer...kalau la boleh lari......
En. somi pun terus tak nagntuk..dok kumat kamit je lah kami berdua..aku menahan sakit..dia dok berdoa macam macam dalam keadaan emngantuk..yang bestnyer sempat plak dia cakap...
"ayang lepas ni tak payah beranak lagi la...abang sedih tengok ayang sakit macam ni...sebelum ni tak pernah macam ni"

Memang pun ...yang ni paling sakit...sampai terangkat badan jadi terduduk aku...tercabut wayar kat perut..kul 4.50 pagi dah tak tahan sangat..suruh en. somi panggil doktor...doktor masuk..suruh en. somi kuar..tak sempat nak sampai kat pintu..doktor panggil balik...dia cakap kepala baby dah nak kuar.....erm..tu la doktor..cakap dah tak tahan tak caye..kang kepala dah nak kuar.....masa tu happy sangat dengar dia cakap dah boleh push.....

Terus panggil en. somi dok tepi..sekali push tak kuar..kali kedua..paut kat leher en. somi dengan sekuat hati..dan selamat ler kuar....budak tembam ni..kuar jer terus berak...lega yang amat sangat lepas anak dah kuar.............fuuuuuuuuuuuuhhhhhhhhhhh


Besar nyer mak aiii..debam ni..3.71kg.....


Masa jahit plak problem.....uri tak kuar abis..sampai kene panggil doktor pakar...agak lama jugak ler....pukul 7.10 pagi baru siap jahit.....

Dah siap jahit ok lah..masalah nyer..yang aku sangat la terkilan..ape masalah pun tak tahu.....siap jahit pukul 7 pagi....pukul 1.30 tengah hari baru dapat naik ke ward....dah orang datang melawat pun tak bleh nak jumpe.....sian kat kawan-kawan yang datang melawat....

Tapi insiden yang paling tak bleh lupa..cikgu sekolah tadika anak yang no. 1 dan 2 call...cakap anak balik jalan kaki.............nanti sambung story tu plak lain kali...

kali ni paling lama dok dalam Labour Room asuk pukul 12.00 pagi....3.2.2012..kuar pukul 1.30 tengah hari 3.2.2012.......


Setelah hampir setahun.......

si bam bam ummi

Dan kali ni menag dok hospital lama....setelah 48 jam deliver baru boleh discharge sebab mak dia GDM..so doktor nak pastikan anak tak de jaundis dan kadar gula dalam darah baby normal..so lepas lahir je memang Yusuf bam  bam dah kene amik  darah untuk glucose test....banyak kali jugak ler dalam tempoh 48 jam tu...alhamdulillah sume ok......

LuV.............................

No comments:

Post a Comment

pendapat pembaca yang bijak