nuffnang

Friday, 5 October 2012

Belajar Itu Indah

Alhamdulillah...dah selesai sesi perkongsian ilmu yang saya kene hari ni...saya buat tajuk yang simple and santai..nampaknya semua orang seronok.....tajuk saya Rahsia Bentuk Tulisan yang saya ambil dari laman web Dato' Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah...nampaknya ramai orang teruja bila saya cakap pasal ni......tak ler saya rasa rasa gabra sangat bila saya menyampaikannya..........................belajar bercakap di depan orang ramai seronok sebenarnya....bila kita dah terer..(terer maksud saya disini ialah kurang gugup dan kita rasa selesa)....apa yang saya rasa tadi...lima enam patah pertama suara saya kurang lantang..bila saya tengok semua orang tanang dah macam seronok dengar..baru lah saya rasa selesa..walau pun gugup tetap ade...apa yang pasti..Dato' SUB pun seronok bila dengar dan sume siap gelak-gelak...bila semua orang seronok..kurang la rasa macam kita diperhatikan.........pengalaman baru bagi saya...sebab kalau kena bentang kat kelas tu..gugup sebab kene bentang in English..dalam bahasa Melayu ni jarang tak deek langsung.....kadang saya seronook tengok lecturer yang bila cakap melayu..kuar dialek daerah masing-masing..tapi bila bagi lecture dlm BI..fluent sangggaaaaaaattt..tak kisah la British ke American ker...tapi saya sangat tabik sebab my lectures all Malay...except for Mandarin...my laoshi.....

Semalam masa saya sembahyang zohor kat surau ade orang tanya saya..nape sambung blaja....dah kerja tetap buat ape sambung blaja...dengan anak-anak lagi..suami lagi..sempat ker blaja...secara spontan saya cakap..saya seronok blaja.....seronok rasa berdebar nak quiz..nak test..nak hantar assignment..nak kene kejar date line proposal projek....serius...saya pun tak sangka..unsangkarable saya bleh jawab macam tu..bila saya drive balik dari keje..saya terpikir..kadang saya suka pikir time saya drive...dan kalau saya berpikir time saya drive..saya hanya bawak 80km/j.....sebab nak bagi lambat sket sampai....memang saya seronok sebenarnya blaja...terkejar-kerjar pada hari minggu nak bangun awal..siapkan makanan kat umah sebelum g kelas..kalau sekarang..kene settlekan susu dan bubur untuk debam...susu letak dlm botol siap² berapa oz untuk 4.5 kali minum..sebab en. somi suka bagi anak minum banyak..(takut anak lapar kata nnya)..pada hal abisnya 3.4 botol jer....tapi bagi saya semua tu seronok.................................


Situasi di rumah kami memang lebih kepada belajar buat masa sekarang, semalam en. somi attend kelas Iqra' untuk orang dewasa....hehehehehe..macam buta huruf bunyi nyer kan...sebenarnya kelas ni untuk orang yang buta ngaji dan untuk lancarkan bacaan Al-Quran kita..terhad kepada 15 orang sahaja....en. somi cakap..macam minat la plak nak join...so dia try mintak..skali dapat....alhamdullilah....bukanlah en. somi tu buta huruf langsung tak leh baca quran...tapi macam best la plak dia cakap nak join..blaja cara moden..sebab masa ustaz tu letak notis kat board masjid..dia ade tulis..boleh baca quran dengan lancar dalam tempoh empat bulan bagi yang buta quran.......so saya pun bagi lah galakan...apa salahnyer belajar itu sampai mati pun tak habis..dan kami ade bincang..kalau saya dah abis blaja..saya nak en. somi plak sambung...duit tu boleh cari..jangan sesekali cakap tak de duit.....anak dua ke anak tiga ke...alhamdullilah...cukup jer....

Anak-anak sume minat baca (puji sket anak-anak ummi)..kalau Thaqif skang suruh ummi langgan komik boboiboy...hahahahha...maju ko yer..ummi dulu..dah masuk skolah menengah baru nak kenal komik..masa sekolah rendah saya adalah pengunjung setia perpustakaan khutub kanah desa..a..k.a pustaka KEMAS...memang situ la tempat saya lepak kalau petang..sebab dekat ngan umah........sume citer dongeng saya baca....skang ni debam memang nampak sangat suka buku..walau pun dia tak tahu baca ..tapi kalau abang-abang dia pegang buku...mesti meraung-raung nak g pegang jugak...belek-belek...dan last skali...gumpal dan koyak......

Semalam ade sorang uncle dari NGO datang jumpa saya...untuk mohon Pos Basik untuk staff dia...dia citer kat saya...dia cakap dia keje gomen gak dulu tiga puluh tiga tahun service...mula-mula sebagai MA..lepas tu sambung blaja ..amik economi...pastu dia jadi PTD..lepas tu sambung lagi blaja..amik LAW..then jadi pegawai audit..last dia pencen sebagai ketua audit....dia pesan kat saya..
"walau punu keje pembantu tadbir ka...ofis boy ka...blaja selagi boleh..orang yang ade diploma..ijazah dan pendidikan ni lain cara pikir dia...berbanding orang yang hanya setakat spm.....kalau saya...walau pun sebagai kerani..saya suka orang yang balaja tinggi..sebab cara dia buat keje dan pikir akan berbeza"...itu adalah kata-kata uncle tu..bukan saya punye buah kepala otak yer.....jangan salah paham...apa pun terpulang la pada diri masing-masing.......................


***IKLAN  (macam la blog ni ramai reader kan..hahahahahahhahaha.....)

 : UNCLE TU SURUH SAYA CARI ORANG YANG ADE DIPLOMA ACCOUNT OR 
                      DEGREE ACCOUNT...


dia nak cari Malay candidate..kalau berminat bleh contact saya....


LuV.............................

3 comments:

  1. sy tabik spring la kat kak wati...handle anak-anak, rumah tangga...da la keje, study lagi....nyusu si bambam.... mana nak pk kemas rumah, masak... hebat2..sy nak jdkan kak wati mentor sy la... chaiyok...chaiyok...

    ReplyDelete
  2. alahaiiii ilah weii...tak de lah hebat mane pun..kita semua mampu buat tu....kalau dah di situasi tu..akan jadi mampu...setakat ni alhamdullilah...mampu lagi menyusu bambam sepenuhnya susu badan..cuma nyer badab letih sket.....akak doakan Ila berjaya.....

    ReplyDelete

pendapat pembaca yang bijak