nuffnang

Monday, 15 August 2011

Puasa

Hari ni dah masuk lima belas hari ummat Islam berpuasa..alhamdullilah setakat ni aku pose penuh lagi.....boleh la amik kesempatan tahun ni pose penuh......

Tahun ni pengalaman berpuasa ngan askar-askar yang dua orang tu...si Abang Thaqif yang lima tahun dah start blaja berpuasa....secara tak langsung si adik Akil Haziq pon turut gak pose macam abang dia..sebenarnya x galakkan pon si Akil ni puasa...bukan ape..bagi aku empat tahun tu kecik lagi.....tambah pulak ngan badan yang kecik kenot...so tak nak lah paksa or ajak dia puasa...alih-alih dia pulak yang excited nak puasa........

Cerita nya masa hari kedua puasa.....masa hari pertama puasa memandangkan si Thaqif Aiman ni sekolah tadika pra-Tahfiz..maka sekolah dia menyambut awal Ramadhan dan sekolah bercuti...so Akil ni x pose masa dok kat umah..so aku bajet ari esoknya mesti dia tak nak pose jugak lah kot..so tak kejut lah dia untuk bangun makan sahur......masa g amik dia orang kat taska petang tu..cikgu dia cakap....
"Thaqif saya tak sure puasa ke tak..sebab pagi dia kat sekolah..tapi Akil memang puasa"
tergamam jap aku...puasa?..mak ai..dah lah ko makan last masa buka pose petang semalam jer..arini ko pose pulak...maunya mati kebulur budak nih..patut lah melepek jer masa g amik dia...masa sampai kat umah dia cakap..."ummi...Akil dah nak pengsan nih..penat..tak larat..nak susu lah..."...ooo sila kan lah Akil..ummi memang tak bajet Akil akan pose pon...bagi susu sebotol terus diam jer...badan dia pon panas jer masa tu...mesti badan dia dah kering...berapa belas jam dah dia tak minum dan makan......

Hari -hari seterusnya memang lag dua-dua ni berpose...walau pon kadang-kadang aku rasa dia org ade gak masuk dapur bukak peti minum air..tapi tak pe lah dimaafkan lah..sebab baru tahun pertama belajar puasa kan.....tak nak strict sangat..nanti takut dia orang fobia tak nak puasa pulak.......

Tapi kalau balik kampung tok wan dia...dua-dua jadi tak puasa...alasan Akil.."banyak sangat makanan umah tok wan ni.....ade duarian lagi..Akil lapar lah..."...si Abang Thaqif pulak..."tak larat nak bangun sahur lah..badan penat..malam tadi makan durian banyak sangat"..dia ni aku rasa melantak sampai badan jadi lembik gamak nyer...sian betul..nak buat macam mana..tok wan dia excited nak tengok dia orang makan durian..memandangkan cucu-cucu lain makan acuh tak acuh jer.....

Puasa tahun ni kami berbuka dan hidangan yang sederhana jer...minggu pertama tiap-tiap hari singgah beli kuih kat bazaar Ramadhan kat area umah aku....masuk minggu kedua dah malas...masak jer ape yang rasa nak makan..kadang-kadang tak de kuih pon...dan nasib baik en.somi jenis tak makan nasi masa buka..kadang-kadang masak keu teow ladna ke..bihun goreng ker...mee goreng ker...so senang jer lah...air pulak..teh o panas wajib untuk en. somi..kami anak beranak hentam jer..kadang-kadang soya..air sarsi sejuk ker...simple je makanan dan minuman kita orang......

Semoga aku dapat habis kan sisa-sia puasa untuk tahun ini dengan penuh bertenaga.......rasa macam sekejap jer pulak puasa nih...

LoVe............................

No comments:

Post a Comment

pendapat pembaca yang bijak