nuffnang

Monday, 18 July 2011

Happy Birthday .......

Hari ni genap ler umo Muhammad Akil Haziq empat tahun...18 Julai 2007....sepatutnya due date untuk Akil 7.7.2007...tapi Akil lambat keluar....so tak jadi la nombor cantik tu......

Selamat Hari Lahir anak ummi....semalam dah cakap masa dia nak tido.........dia cakap nak kek...nak potong ngan abang....memang adikberadik betul...tanya dia balik..nape nak potong kek ngan abang..(abang Thaqif)..dia jawab..."Akil kan adikberadik ngan abang....adikberadik potong sama-sama la....".....ooohhh..macam tu ker...sayang anak ummi......yelah..membesar ngan abang...satu-satunya kawan dan lawan bila kat rumah dan taska......tahun depan Akil akan jadi sahabat abang Thaqif kat tadika pulak......

Masih ingat dulu masa ngandungkan si Akil...masa tu dah keje tempat skang..cuma unit jer lain...tiap-tiap hari jalan kaki ke Alamanda....ngan BFF masa tu........bulan pose pon marathon jugak...ntah kenapa kemaruk gila nak ke Alamanda...tak penat pulak tu.....bukan pegi shopping pon..kadang-kadang jalan-jalan jer.......tapi memang tiap-tiap hari......yang heran nya si Akil ni tak jugak keluar ontime.....atau pun due date dia.....

Dia ni dilahirkan lambat 11 hari ler....kalau ikutkan lambat sepuluh hari jer....tapi sebab dia keluar dalam pukul 11.58 macam tu..so nurse kat bilik bersalin tu cakap ler..cepat kan dua tiga minit masuk hari baru ler..sebab nanti rugi pulak....aku pon masa tu tengah penat-penat..okey je lah..sebab tu lah jadi 18 Julai 2007.

Malam yang si Akil keluar ni aku ingat lagi..malam last cite Natasha...masuk spital hari kesepuluh lambat...so sempat le bermalam satu malam sebelum deliver......doktor cakap esoknya nak cek..kalau jalan x buka nak induce..nasib baik subuh-subuh sepi'e tu...jalan dah bukak 3cm....so x jadi lah nak induce...doktor cakap tunggu je lah jalan bukak..(setelah dibebel oleh doktor separuh hari...sebab dah lambat seminggu tapi buat relaks jer.....ingat lagi doktor tu cakap..awak ni x sayang anak ke..kalau anak tu mati macam mane?...amboi..sape x sayang anak..mesti lah sayang..cuma aku takut diinduce awal  je...)........

Tunggu punya tunggu petang tu..lepas asar dah kuar tanda...ade lah sikit-sikit lendir campur darah keluar.....so cakap ler ngan nurse...dia cakap kalau labour room kosong nanti turun..masa tu call en. somi..pesan segala mak nenek yang nak makan....apa lagi jagung cup tu 2 cawan..pastu makan dessert yang makan malam hospital...sume jenis makanan makan....maklum ler..takut pas beranak kang pantang lama...poyo betul.....lepas jer maghrib...nurse tolak masuk labour room..pukul 9 dah start kesakitan...kul 11 lebih nurse dah ready...pastu keluar ler.....Muhammad Akil Haziq.......menangis punya lah kuat...may be malam tu dia jer baby yang kuar time tu..so sunyi sepi.......masa melahirkan si Akil ni skil untuk nak meneran dah confident sikit...so tak ler teruk macam yang sulung...sambil kene jahit bleh bersembang ngan nurse yang jahit......

Ummi harap Akil akan jadi anak yang soleh yang boleh berbakti untuk agama dan bangsa...penuh ilmu agama di dada....dan mampu membimbing ke arah kebaikan di suatu hari nanti................

kalau minum susu mesti korek pusat


suka buat muka huduh..

suka manja ngan ayah...anak ayah

versi duk diam....kalau tak susah nak tgk dok diam


Ummi sayang Akil

No comments:

Post a Comment

pendapat pembaca yang bijak