nuffnang

Saturday, 16 July 2011

macam-macam ade..............

Dok umah hari sabtu memang best...cuma sejak kebelakangan ini jer kurang best....bukan x best sangat pon...tapi sebab badan x berapa nak cergas jadi x best lah....budak-budak demok dua orang tu suka makan...yang bestnya bila boleh masak makanan dan dia orang habis kan..sekarang dah kurang masak sebab x larat...satu lagi berkenaan dengan anak jiran......................

Bukan saya tak suka anak saya berkawan dengan anak-anak jiran...tapi saya tidak suka jika the whole day ...setiap sabtu anak nya lepak dirumah saya dan menyepahkan rumah saya yang tak seberapa kemas dan mengajar anak saya bermain kat longkang..alasan mak dia sebab dia x larat sebab dah 8 bulan pregnant...tolong sikit..aku pon tengah x larat dan hubby aku pon keje.........................takkan aku nak g announce...tolong jaga anak awak yer..saya pon pregnant....kalau setakat main-main sekejap x pe lah...ini kalau dari kul 10 pagi sampai maghrib petang karang baru reti nak balik...tolong ler...rimas jugak aku ni...agak-agak la...ingat aku ni pengasuh ke ape........last week anak yang kecik pon dibiar jer kat tepi jalan....umah kami ni jalan ade gak le kete lalu...walau pun jalan perumahan..tapi kalau anak umo 2 tahun ko biar jer datang sendiri umah aku...dah la masuk umah x bukak kasut...suruh bukak kasut melalak lak...tolong ler......penat aku tengok.....pastu bleh cakap nak g kedai kejap...tinggal anak-anak kat aku....sekejap la sangat 5 jam ko kuar...shopping ke ape x tau ler....kalau aku ni...nak g kedai pon bawak anak...x gamok nye nak tinggal anak-anak kat umah orang ko suka-suka kuar....balik jer bagi kami ais cendol sorang sebungkus..ingat aku ni amik upah ngasuh ke ape........

Sabar jer lahh................

Hari ni pulak ajak budak-budak demok tu main longkang tangkap ikan...tengah hari buta ni baii......kang aku jadi tarzan baru tau......geram betulllllllllllllllllllllllllllll

Sabar....sabar....................

Sekarang ni aku jarang dok buat mesyuarat tingkap a.k.a kat tepi pagar umah...bukan anti sosial...tapi kalau setakat dok mesyuarat nak ngumpat orang keliling ...pastu nak cite kekayaan ko...baik ler aku tido ke layan cite cina ke....ops...memang tengah layan cite Cina yang sangat best skang......

It Started With A Kiss....................

Ni contoh ayat yang selalu mak budak jiran ni kalau datang umah aku:

Situasi ...anak aku tengah mandi kolam......

Jiran :   Seronok nye mandi kolam...anak-anak saya pon seronok kalau mandi kolam...itu yang kami
            seminggu sekali g hotel.....bleh mandi kolam sampai puas......minggu lepas g PD..dok hotel
            semalam...bagi budak-budak mandi kolam....
Me:     ooo...yeke...best tu....saya dulu bawak mandi kat Presint 9 jer...free...tapi sekarang dah malas nak
           bawak..tu yang beli kolam jer....bleh mandi sampai puas..kita pon bleh wat keje umah
Jiran:    ooo...anak-anak saya bukan bleh mandi lama-lama...semput..nanti kang kene g sedut gas
Me:      Ooo..ade semput ker...sian nyer..........
Jiran:     Ye lah...selalu kalau g Columbia Hospital  tu...mahal sikit..kadang-kadang kene warded..2.3
           ari...kalau 2.3 ari  tu mau kene rm10k....(dah mula dah riak-riak aku meluat)
Me       : ooo...alhamdullilah anak-anak saya setakat ni xde masalah.......
Jiran :   Kami dah cuba banyak dah hospital...biasa kalau lelah sedut jer pon...mau beratus habis.....si adik tu
            selalu kene warded....kalau seminggu SJMC..rm20k...
Me:     ooo..yeke...saya selalu kalau ade masalah..g hospital Putrajaya je..tambah pulak jalan belakang tu
           dah buka...x sampai 10min pon g spital.....
Jiran:   x kuasa nak g spital kerajaan..lambat...... ....biasalah kerajaan..lembab sikit...

Biasa nya kalau dia dah nak start cite nih...aku akan mula lah buat-buat nak tgk pokok ke.......buat-buat nak menyapu ke...kang nanti dia start cite jiran lain...masuk bab lain pulak...bukan nak anti sosial...tapi kalau macam ni kekdah nyer.....mintak maaf yer...saya kurang berminat.....



LoVe..................................

No comments:

Post a Comment

pendapat pembaca yang bijak